Kulden holder seg konstant, og -16 i går og det samme i dag. Det står at det føles som - 22 C. Høytrykket er massivt ser det ut som, og barometeret her viser hele 1034 millibar. Solen skinner, og det ser så fint ut. Men det frister ikke å gå ut nå nei.
Under her så skriver jeg det norske navnet på fuglene først, og så det latinske. Det er sånn jeg også gjør med plantenavn. Norsk er ikke akkurat noe verdenspråk, så derfor tar jeg med de latinske navnene også. De er nemlig like i hele verden :)
Den lille bestanden her av rødstruper/Erithacusrubecula har nå begynt å sitte på brettet i foringsstativet og bare vente på meg og maten når det er tomt. Tomt blir det også omtrent med en gang, for de er mange om maten. I går var det to ekorn/Sciurusvulgaris her, og de jagde hverandre bort fra maten hele tiden. De var ikke venner i det hele tatt.
Flaggspett/ Dendrocoposmajor, skjærer/Pica pica, kråker/Corvuscornix, nøtteskriker/Garrulusglandiarius og småfuglene kjemper om den samme maten, så det er ikke merkelig at maten blir hurtig spist opp. Jeg har nettopp kjøpt en silikonform som egentlig er til kakebaking. Den smurte jeg godt med matolje i går og lagde da en ny ladning fuglemat for å prøve den ut.
Jeg nevner litt om oppskriften på nytt. 500 gram kokosfett eller smult. Smult er altså dyrefett. Jeg googlet at kokosfett har smeltetemperatur på 25 grader, mens smult har smeltetemperatur på 29-35 grader. Så jeg vurderer heretter å bruke det i steden for kokosfett for det smelter bare du tar på det.
Jeg bruker rosiner, grovt hvetemel, havregryn og litt frukt. Gamle epler er helt topp å blande inn hvis en kutter de i små terninger.
Smelt fettet, og bland alt i sammen til en tykk grøt, men ikke tykkere enn at du kan helle den ut enten på bakepapir eller i form. Det binder bedre jo fuktigere røren er av fettet. Jeg bruker en 3 liters kjele til formålet. Så det er bare en fordel hvis blandingen ikke er for tørr. Når den er ferdig må den oppbevares kaldt/kjølig til den er helt stivnet. Det tok ca. 12 timer i formen.